Beroepsvereniging van perfectionismecoaches
Contacteer Martine
martine.vanvelthoven [at] gmail.com
Tel. 0478/20.50.96
Ruilare 77, 9080 Lochristi

Martine
Van Velthoven

Perfectionismecoach

Vanuit mijn ervaring als ondernemer met een perfectionistisch kantje wil ik andere ondernemers en leidinggevenden coachen om hen te verlossen van het zware juk dat perfectionisme kan zijn.

Met perfectionisme op zich is niks mis. Integendeel.

Perfectionisme heeft mij gebracht waar ik nu sta.En dat zowel zakelijk als privé.

Het zorgt ervoor dat je relaties aangaat, dat je kwaliteit aflevert,dat je zorg draagt voor anderen, dat je verantwoordelijkheid neemt, dat je doorzet ...Het brengt je dus veel goeds en is een trouwe metgezel.

Maar als perfectionisme doorslaat in :

 •  Teveel willen pleasen om conflicten te vermijden en zo je eigen wensen en noden vergeten.
 • Niet nee durven zeggen tegen je baas of leidinggevende omdat je vreest dat ze misschien denken dat je hen niet wil helpen of dat je niet efficiënt werkt of... 
 • Overdreven SCHULDGEVOEL als je de andere niet op de eerste plaats zet.
 • Steeds maar doorgaan tot alle taken af zijn en je schuldig voelen als je dat niet doet.
 • Altijd “aan” staan en niet zomaar kunnen niksen zonder schuldgevoel.
 • De lat voor jezelf altijd hoog leggen en dat ook verwachten van je medewerkers en collega’s maar deze verwachtingen niet duidelijk uitspreken.
 • Uitstellen van taken omdat je twijfelt aan je competenties.
 • Geen beslissing durven nemen omdat je maar blijft piekeren of het wel de juiste beslissing is. Zo gaan goede ideeën verloren.
 • Negatieve feedback van je baas of collega of andere belangrijke persoon uit je omgeving overdreven ter harte nemen en daar een te lange tijd last van hebben.
 • Je overdreven zorgen maken over de toekomst en daar veel mee bezig zijn in je hoofd.
 • Bang zijn voor ziektes, om je te binden, om te falen en daarover piekeren.
 • Niet voor je mening durven uitkomen in een groep omdat je vreest dat de anderen je raar zullen vinden.
 • Ondanks alles wat je bereikt hebt, toch niet tevreden zijn en daardoor onrust ervaren en niet weten hoe dat komt.
 • Je meestal een buitenbeentje voelen, anders dan de anderen, er niet echt bij horen.
 • Het gevoel van altijd te MOETEN en die gedachte niet kunnen stilleggen.
 • De GOEDKEURING nodig hebben van anderen voor dat je een beslissing neemt of in de beoordeling van je werk.
 • Overdreven nood aan controleren en alles onder controle willen hebben.

Dan ervaar je heel veel stress. Je piekert veel en dat kost weer heel wat energie en nutteloos tijdverlies. Je leeft constant in je hoofd en kan je bijna niet ontspannen zonder je daar weer schuldig over te voelen. Je komt in een negatieve spiraal die je naar beneden trekt. Je vraagt je af waarom je niet  tevreden kan zijn met wat je hebt en normaal kan doen zoals de anderen? Je voelt je belemmert om ten volle je potentieel te leven, zowel privé als in het bedrijf.

Je gaat misschien compensatiegedrag vertonen zoals nagelbijten, overdreven sporten of snoepen of teveel alcohol drinken...om toch even rust in je hoofd te hoofd te hebben.

Je voelt dat ook je omgeving op het werk, je partner en je gezin last hebben van jouw perfectionistisch patroon. En daar voel je je niet goed bij. Je wil er iets aan doen maar weet niet wie of wat zou kunnen helpen. Je moet het toch zelf kunnen.

Herkenbaar?

Het goede nieuws is dat perfectionisme aangeleerd gedrag is vanuit onze vroege kindertijd en je dit dus ook kan afleren. Hiervoor gebruiken wij de OCP techniek die op deze website uitgelegd staat. Ondertussen kon ik zelf via een eigen traject bij een OCP coach de positieve resultaten ervaren van deze methode.

Ik heb heel wat minder stress. Ik ben blij met wie ik ben en fier op wat ik doe. Dat geeft mij een heel voldaan en warm gevoel. En geeft mij veel energie en flow om aan allerhande projecten te werken. Ik ben terug zelfzeker en tevreden met de versie zoals ik ben. Blijkbaar straal ik dit uit want mijn directe omgeving thuis en op het werk merken dit ook op en ervaren zo ook heel wat minder stress.

Wil jij ook aan de slag met de belemmerende gevolgen van perfectionisme? Kijk dan snel op mijn website en neem contact met mij voor een vrijblijvend informatief gesprek.