Beroepsvereniging van perfectionismecoaches
Contacteer Marc
marc [at] ontplooi-jezelf.be
Tel. 0475/53.81.52
Stekelbaarsstraat 5, 1850 Grimbergen

Marc
Smets

Perfectionismecoach

The real voyage of discovery consists not in seeking new lands, but in looking with new eyes”

Marcel Proust (1871 – 1922)

Wie ben ik?

Marc Smets (°1963) gehuwd met Ann en vader van Annelien die inmiddels haar vleugels heeft uitgeslagen. Muziek en wat ze met mensen kan doen, fascineert me sinds m’n tienerjaren. Vrije radio maken, deejay’en en als roadie Vlaanderen doorkruisen, combineerde ik met m’n informaticastudies.

In 1985 ging ik als informaticus aan de slag. Een paar jaar later nam ik een leidinggevende functie op en ontdekte al snel dat de mens achter de IT’er me meer intrigeerde dan de IT-wereld zelf. Wat motiveert medewerkers? Wat maakt dat in het ene team de energie stroomt, de samenwerking vlot loopt en in een ander niet? Wat is de rol van de leidinggevende hierin? Kortom de eigenheid van elke mens, hoe hij zich gedraagt, wat hem in beweging brengt, wat hem drijft – al dan niet in interactie met anderen – boeit me.

M’n professionele focus verschoof van IT naar HR; een domein waarin ik mooie kansen heb gekregen, aan de wieg stond van tal van veranderingsprojecten, honderden leidinggevenden en teams coachte en vooral heel wat heb geleerd. Intussen staan er 35 jaar beroepservaring op m’n teller waarvan een 20-tal als leidinggevende en een 10-tal als trainer en coach van leidinggevenden en teams. Hier bloeit de passie voor de mens achter de leidinggevende, de mens in het team, kortom de mens achter de professional. Beiden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, onze innerlijke drijfveren of angsten zijn immers de katalysator in ons privé- én professionele leven.

Zowel privé als professioneel heb ik ervaren hoe het is tegen je eigen grenzen aan te lopen; efficiëntie, controle en doorzetten typeerden m’n leven. Tot je plots vaststelt dat je in een tunnel leeft terwijl de wereld rondom jou veranderde. Een boeiende levensles en het begin van een periode gekenmerkt door zelfontwikkeling en ervaren wat coaching kan betekenen. Het herontdekken van je innerlijke rust, de kracht van eenvoud en bovenal het loslaten van de vele moetens, maken dat ik bewuster in m’n leven sta. Ik doe de dingen die aansluiten bij wie ik ben in plaats van de dingen te doen waarvan ik denk dat ik ze moet doen.

De herontdekking van jezelf en op een authentieke manier in het leven staan, wens ik iedereen toe en daar wil ik je ook graag bij ondersteunen. De basis voor m’n eigen coachpraktijk was gelegd! Het is mooi om ervaren – en het geeft me energie én voldoening – dat m’n coachee’s tot inzichten komen waarmee ze gemotiveerd aan de slag gaan, hun authenticiteit herontdekken en effectieve verandering in hun leven én hun omgeving ervaren.

Coachen is meer dan wat babbelen vanuit buikgevoel of advies geven vanuit eigen ervaring

Uiteraard kan een goeie babbel in vertrouwen opluchten en inspireren. Wat vanuit je buikgevoel opborrelt is waardevol én authentiek. De professionele, doelgerichte coaching die ik jou aanbiedt, is het resultaat van langlopende trainingen, jaren praktijkervaring én continu bijleren.

Een greep uit de professionele opleidingen die m’n werk inspireren (meer op LinkedIn)

  • Ontwikkelingsgericht coachen van Perfectionisme (OCP) – het Ontwikkelingsinstituut
  • Ontwikkelingsgericht coachen van teams – het Ontwikkelingsinstituut
  • Professional Certified Coach – The Coaching Square
  • NLP Practitioner – Ithaka

Als lid van de beroepsvereniging van OCP-coaches, onderschrijf hun deontologische code en school me regelmatig bij door het volgen van (verdiepings-)opleidingen en deelname aan intervisies met collega-coaches.